Search

Starim koliko moram, podmlađujem se koliko mogu…

Koža je naš najveći organ,koji ima mnogobrojne uloge. Ona deluje kao prva linija odbrane tela od mikroorganizama, održava ravnotežu tečnosti i pomaže u regulaciji telesne temperature, a svojim izgledom može da ima značajan uticaj na naše samopouzdanje. 

Koža se sastoji od tri glavna sloja – epidermisa, dermisa i potkožnog tkiva – od kojih je svaki sačinjen od nekoliko podslojeva. 

Glavne komponente dermisa su kolagen i elastin, koji pružaju snagu i fleksibilnost i najbitniji su za izgled zdrave, mladalačke kože. Ova vlakna su utisnuta u gelastu supstancu (koja sadrži hijaluronsku kiselinu) i koja ima visoku sposobnost vezivanja vode.

Sa godinama se neminovno  dešavaju sledeće promene na nivou kože, a to su atrofija krvnih sudova, nerava, smanjena količina kolagena, hijalurona, smanjen broj fibroblasta. Zatim dolazi i do resorpcije masnog tkiva kao i nestanka “masnih jastučića”. A kasnije se dešavaju i promene na nivou koštanih struktura. Sve navedeno za posledicu ima smanjenje tonusa kože,pojavu hiperpigmentacija kao i nastanak bora.

Na to kako ćemo stariti utiču genetika, ali i način života kao i spoljašnji faktori kao što su izloženost UV zracima, navike u ishrani, unos tečnosti, pušenje, fizička aktivnost.

Do 25-e godine kakav god stil života vodili, koliko god malo vremena posvećivali nezi naše kože, neće se puno odraziti na našu kožu. Ona je u to vreme sposobna da kompenzuje sve naše ”ludorije”. Posle 25-e, a do 30-e je vreme da počnemo da koristimu negu u vidu krema, seruma, tretmana čćenja lica prilagođenih našoj koži.

Već posle 30-e može se početi sa jačom negom, jer kreme koje koristimo u kućnim uslovima deluju samo na površinski sloj kože. Da bismo došli do dubljih slojeva i pospešili proizvodnju kolagena i elastina koji su zaslužni za podmlađen izgled kože, jer svojom produkcijom dovode do ojačavanja mesoderma (središnjeg sloja kože) što rezultuje poboljšanjem tonusa i teksture kože, neophodna će nam biti pomoć edukovanih lica. Za ovo životno doba sjajno se pokazala mezoterapija jer njeni kokteli u sebi sadrže sve neophodne supstance koje dovode do blistavosti i svežine čitavog lica, ali i tretmani PRP…

Posle 35-e, a posebno 40-e vide se tragovi genetike kao i životnih navika na licu.To je doba u kom, uz upotrebu gore navedenih procedura, možemo dodati i jače tretmane kao što su botox i/ili fileri koji će dati fenomenalne rezultate, pogotovu kod ljudi koji su do tada vodili računa o svojoj koži i svom zdravlju.

Zato drage moje volite sebe, brinite o svom zdravlju i to će se neminovno odraziti i na vašu spoljašnjost!